O Ισίδωρος Ζουργός ένας αληθινός λογοτέχνης

O Ισίδωρος Ζουργός ένας αληθινός λογοτέχνηςO Ισίδωρος Ζουργός ένας αληθινός λογοτέχνης

Κάθε βιβλίο σας είναι τόσο μα τόσο διαφορετικό από τα προηγούμενα, πώς γεννιούνται οι ιδέες;

Δεν μπορώ να έχω μια συγκεκριμένη απάντηση σ’ αυτό. Η ίδια η ζωή μάς φιλεύει εμπειρίες και εκπλήξεις ώστε δεν έχουμε παρά να την αφουγκραστούμε. Θα ήταν άδικο βέβαια να μην αναφέρουμε την ανάγνωση άλλων βιβλίων τα οποία μπορούν να υποβοηθήσουν την ορμή για δημιουργία παρόμοια με τις άμεσες εμπειρίες.

Πέραν της συγγραφικής σας ιδιότητας είστε και δάσκαλος πώς ενθαρρύνετε τους μαθητές σας να αγκαλιάσουν τη φιλαναγνωσία;

Να θυμίσουμε εξ αρχής πως τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως μέσω παραδείγματος κι όχι τόσο από γενικές διδαχές και διακηρύξεις. Με άλλα λόγια αν ο δάσκαλος δεν είναι αναγνώστης, πολύ δύσκολα μπορεί να ωθήσει τους μαθητές του στη σχέση τους με τα εκτός σχολείου βιβλία. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να μας διαβάζουν, οπότε ελλείψει παραδείγματος πολύ δύσκολα μπορούν να ακολουθήσουν τον δρόμο της ανάγνωσης. Προφανώς μια σχολική βιβλιοθήκη ή μια γωνιά στην τάξη βοηθάει ιδιαίτερα, όπως επίσης και η χρήση του διαδικτύου με τη χρήση κατάλληλων ιστοσελίδων. Πολύ σημαντικός άξονας στη διδακτική προσέγγιση είναι η απαλλαγή της υποχρεωτικότητας, η οποία είναι καλό να εφαρμόζεται μόνο στα μαθήματα. Αντ’  αυτής να προταθεί η έννοια της απόλαυσης και της διασκέδασης. Σκοπός της κάθε προσπάθειας είναι η ανάπτυξη  της συντροφικότητας των μαθητών με τα κείμενα, να νιώσουν τα παιδιά το βιβλίο ως μια καθημερινή παρέα. Δεν είναι τόσο εύκολα όλα αυτά κι ας μη ξεχνάμε πως ένας σοβαρός ανταγωνιστής σε αυτήν την προσπάθεια είναι η κυριαρχία της ψηφιακής εικόνας.

Ποιο είναι το μυστικό για να μένουν ενεργοί αναγνώστες οι νέοι;

Η επιλογή των κατάλληλων βιβλίων για το κάθε παιδί αναγνώστη και το κατά πόσο το άμεσο περιβάλλον τροφοδοτεί αναγνωστικές συνήθειες. Το θέμα της αβίαστης επιλογής είναι αρκετά λεπτό καθώς δεν αποκλείει εξ ορισμού τη διακριτική καθοδήγηση. Η αναγνωστική προτίμηση των παιδιών καλό θα ήταν πιστεύω να είναι η συνισταμένη αυτών των δύο ροπών.

 Ας υποθέσουμε ότι είσαστε πρωθυπουργός για μία μέρα... Ποια θα ήταν η ιδανική χώρα και πώς θα ήταν οι ιδανικοί πολίτες;

Δεν έχω ιδιαίτερο ταλέντο στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας οπότε περί της πρωθυπουργίας μου ουδείς λόγος. Για τους ιδανικούς πολίτες θα επιστράτευα χαρακτηριστικά όπως αυτά της συμμετοχής στις κοινές υποθέσεις, του καθημερινού σεβασμού, τη συνείδηση διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και την υπακοή στους νόμους (μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό). Εν κατακλείδι θα ήθελα να δω μια περιστολή του ιδιωτικού για χάρη του δημοσίου συμφέροντος, μια μετάβαση από το υπερτροφικό εγώ στο εμείς, το οποίο και είναι το βασικό κύτταρο της δημοκρατίας.

Τι είναι το μικρό, ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο για εσάς;

Είναι όπως μια βρύση σε πλατεία κάποιο μεσημέρι του καλοκαιριού, όπως μια επίσκεψη σε φίλους για κουβεντούλα με κέρασμα γλυκό του κουταλιού. Είναι και πολλά άλλα. Μια απόλαυση όσφρησης και χρωμάτων. Μια σακούλα που βαραίνει ευχάριστα στο χέρι. Η καλύτερη λύση όταν αναρωτιόμαστε για δώρο σε μια γιορτή ή γενέθλια. Μια επένδυση στο χρηματιστήριο του νου και της ψυχής. Μια μελλοντική ανάμνηση-παρακαταθήκη για το παιδί μας που κρατάμε από το χέρι.

X