Για την ελευθερία της τέχνης

Εκδότης: Σαββάλας
Διαθεσιμότητα: Κυκλοφορεί
Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο
ISBN: 978-960-449-748-5
Έτος κυκλοφορίας: 2008
Μήνας κυκλοφορίας: 11
Πόλη έκδοσης: Αθήνα
Βάρος: 0.33 Κιλά
Διαστάσεις: 14 x 21 cm
Σελίδες: 206
Συγγραφέας: Σπουρδαλάκης, Μιχάλης & Τάκης, Ανδρέας Χ.
Θέματα:
  • Τέχνες: γενικά θέματα
  • Πολιτική επιστήμη και θεωρία
  • Ανθρώπινα δικαιώματα
  • Νομολογία και φιλοσοφία του δικαίου
Γλώσσες:
  • Ελληνική, Νέα

Οι συζητήσεις για την ελευθερία της τέχνης καταλήγουν μονότονα στο ίδιο πάντα δίλημμα: προστατεύει το Σύνταγμα ανεπιφύλακτα όλες τις δραστηριότητες που εμφανίζονται ως καλλιτεχνικές ή μήπως μόνον εκείνες που πληρούν ορισμένες ποιοτικές προδιαγραφές; Το τελευταίο προφανώς προσκρούει στις αρχές του φιλελεύθερου συνταγματισμού, που διέπουν το πολίτευμά μας, ενώ το πρώτο, παρά τις αγαθές προθέσεις του, καταλήγει συχνά σε προφανείς παραλογισμούς. Η αδήριτη αναγκαιότητα της αντιμετώπισης σύγχρονων φαινομένων λογοκρισίας στην τέχνη επιβάλλει την επίλυση του διλήμματος, οσοδήποτε αδιέξοδο και αν αυτό φαντάζει. Το "Για την ελευθερία της τέχνης" επιχειρεί ακριβώς αυτό.

Η μελέτη του Ανδρέα Τάκη επιχειρεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο, δείχνοντας ότι το παράλογο στην ιδέα μιας ανεπιφύλακτης ελευθερίας της τέχνης αποτελεί απλώς παρενέργεια του εποικισμού των δημοκρατικών μας θεσμών από μιαν αυταρχική θεολογία του υπερβατικού αγαθού της τέχνης. Γι` αυτό και, αντί της εύκολης λύσης, που παραμερίζει το ανεπιφύλακτο της προστασίας της τέχνης χάριν της προστασίας της αξίας του ανθρώπου ή άλλων υπέρτερων κοινωνικών αγαθών, προτείνεται να εγκαταλείψουμε πλήρως την ιδέα ενός "ειδικού" ατομικού δικαιώματος να κάνει κανείς τέχνη. Μόνον έτσι θα απαλλαγούμε ταυτόχρονα από την παραλυτική-κρυφή θεολογία του ωραίου, καθώς και από τις καθηλώσεις της έννομης προστασίας, που η δημοκρατία οφείλει στην τέχνη.

Περιέχονται τα κεφάλαια:
- Εισαγωγή: Πέρα από τον αισθητισμό και τον μοραλισμό
- Το ωραίο, το καλό και το άγιο: στοιχεία μιας αισθητικής θεολογίας
- Το ειδικό ατομικο δικαίωμα στην τέχνη και οι παράδοξες συνέπειές του
- Η τέχνη ως μορφή ζωής: μια νέα αφετηρία
- Οντολογική αυτονομία της αισθητικής και ελευθερία της τέχνης χωρίς επιφυλάξεις
- Οι "σκληρές" περιπτώσεις: εξωτερικοί σκοποί και προσβλητικό περιεχόμενο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορείτε να ολοκληρώσετε τη παραγγελίας σας

  1. Πληρώνοντας με πιστωτική κάρτα.
  2. Κάνοντας κατάθεση σε κάποιον από τους λογαριασμούς μας.
  3. Παραλαμβάνοντας τη παραγγελία σας με αντικαταβολή ή οποία χρεώνεται +2,50€
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αν κάτι από αυτά που αγοράσατε, δεν σας ικανοποιεί, μπορείτε να μας το επιστρέψετε και να διαλέξετε κάτι άλλο εντός 14 ημερών από την ημερομηνία αγοράς. Εξαιρούνται προϊόντα που έχουν συναρμολογηθεί ή/και προϊόντα που είναι σε έκπτωση.

Επικοινωνείτε μαζί μας στο info@bookandart.gr ή στο τηλέφωνο 2251037961 για τις λεπτομέρειες επιστροφής. Η επιστροφή πρέπει να γίνει με εταιρεία ταχυμεταφορών και το κόστος όλης της διαδικασίας επιστροφής/αλλαγής επιβαρύνει εσάς με το ποσό των 7€ εκτός από την περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος, όπου δεν υπάρχει επιβάρυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το βιβλιοπωλείο Book and Art, δεν παρέχει εγγύηση ούτε εγγυάται προστασία για προϊόντα που μεταπωλεί. Για τα προϊόντα αυτά θα λαμβάνετε εγγύηση απευθείας από τον κατασκευαστή ή τον παρέχοντα την άδεια χρήσης. Το κατάστημα Book and Art, δεν παρέχει εγγύηση ούτε εγγυάται προστασία για καταλληλότητα πωλούμενου προϊόντος για οποιονδήποτε συγκεκριμένο σκοπό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
X