ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ

Διαθεσιμότητα: Κυκλοφορεί
Είδος βιβλίου: Χαρτόδετο
ISBN: 978-960-05-1804-7
Έτος κυκλοφορίας: 2021
Μήνας κυκλοφορίας: 06
Ημέρα κυκλοφορίας: 09
Πόλη έκδοσης: Αθήνα
Διαστάσεις: 17 x 23 cm
Σελίδες: 408
Συγγραφέας: Ντουνιά, Χριστίνα
Θέματα:
  • Λογοτεχνικά δοκίμια
Γλώσσες:
  • Ελληνική, Νέα

Στο βιβλίο αυτό, ένας ευρυγώνιος φακός αποτυπώνει τον ιστορικό ορίζοντα της εποχής ενώ τίθενται εκ νέου ερωτήματα για τη δομή και τη λειτουργία του λογοτεχνικού πεδίου στη δεκαετία του ’30. Ποια είναι τα σημεία τομής ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη μεσοπολεμική δεκαετία; Γιατί το εγχείρημα της Αριστεράς να συνδυάσει την καλλιτεχνική με την πολιτική πρωτοπορία έμεινε μετέωρο; Πώς διαμορφώθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καλλιέργεια της ποίησης, της πεζογραφίας και του δοκιμίου;

Με κύριους άξονες την πρόσληψη του Καβάφη και του Καρυωτάκη, την προσωπικότητα του Βενιζέλου, την κανονικοποίηση της δημοτικής γλώσσας και τις εκλεκτικές συγγένειες με Έλληνες και ξένους δημιουργούς, η συγγραφέας παρακολουθεί τις αισθητικές, ιδεολογικές και πολιτισμικές αναμετρήσεις που απασχόλησαν τους νεοέλληνες λογοτέχνες και διανοούμενους στους «μοντέρνους καιρούς».

Η γενιά του ’30, όπως αναδύεται μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, αναστοχάζεται τον «εθνικό εαυτό», αμφισβητεί τις κοινωνικές συμβάσεις και αναζητά νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Παρά τις διαφορές ή τις συγκρούσεις μεταξύ ομάδων και ατόμων, οι μυθικοί «αργοναύτες» και οι μεσοπολεμικοί «σύντροφοι» κινούνται παράλληλα αλλά και διασταυρώνονται στον πολύχρωμο χάρτη της λογοτεχνικής νεωτερικότητας.

 

Η Χριστίνα Ντουνιά είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της από τη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας στο περιοδικό Αντί.

Κυριότερα βιβλία της:

Λογοτεχνία και Πολιτική στον Μεσοπόλεμο. Τα περιοδικά της Αριστεράς, Καστανιώτης, 1996, Βρέχει σ΄αυτό το όνειρο (Διηγήματα), Καστανιώτης, 1998, Κ. Γ. Καρυωτάκης, Η αντοχή μιας αδέσποτης τέχνης, Καστανιώτης, 2000, Ντόρα Ρωζέττη, Η ερωμένη της, (επιμέλεια-επίμετρο), Μεταίχμιο, 2005, Τα όρια και η υπέρβαση του νατουραλισμού, Γαβριηλίδης, 2006, Πέτρος Πικρός, Χαμένα κορμιά, (εισαγωγή-επιμέλεια-επίμετρο), Άγρα, 2009,Πέτρος Πικρός, Σα θα γίνουμε άνθρωποι, (εισαγωγή- επιμέλεια-επίμετρο), Άγρα, 2009,Πέτρος Πικρός, Τουμπεκί, (εισαγωγή-επιμέλεια-επίμετρο),Άγρα, 2010, Μαρία Πολυδούρη, Τα ποιήματα, (εισαγωγή-επιμέλεια-επίμετρο) και Μαρία Πολυδούρη, Ρομάντσο και άλλα πεζά, (εισαγωγή-επιμέλεια), Βιβλιοπωλείον της “Εστίας”, 2014, Στη σαγήνη του Ε. Α. Πόε, Γαβριηλίδης, 2019, Νίκος Καζαντζάκης, Άγιον Όρος. Ημερολόγιο (επιμέλεια-εισαγωγή-σχόλια: από κοινού με τη Βούλα Βασιλειάδη), Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, 2020.

Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου και το 2016 με το Βραβείο Δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορείτε να ολοκληρώσετε τη παραγγελίας σας

  1. Πληρώνοντας με πιστωτική κάρτα.
  2. Κάνοντας κατάθεση σε κάποιον από τους λογαριασμούς μας.
  3. Παραλαμβάνοντας τη παραγγελία σας με αντικαταβολή ή οποία χρεώνεται +2,50€
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αν κάτι από αυτά που αγοράσατε, δεν σας ικανοποιεί, μπορείτε να μας το επιστρέψετε και να διαλέξετε κάτι άλλο εντός 14 ημερών από την ημερομηνία αγοράς. Εξαιρούνται προϊόντα που έχουν συναρμολογηθεί ή/και προϊόντα που είναι σε έκπτωση.

Επικοινωνείτε μαζί μας στο info@bookandart.gr ή στο τηλέφωνο 2251037961 για τις λεπτομέρειες επιστροφής. Η επιστροφή πρέπει να γίνει με εταιρεία ταχυμεταφορών και το κόστος όλης της διαδικασίας επιστροφής/αλλαγής επιβαρύνει εσάς με το ποσό των 7€ εκτός από την περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος, όπου δεν υπάρχει επιβάρυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το βιβλιοπωλείο Book and Art, δεν παρέχει εγγύηση ούτε εγγυάται προστασία για προϊόντα που μεταπωλεί. Για τα προϊόντα αυτά θα λαμβάνετε εγγύηση απευθείας από τον κατασκευαστή ή τον παρέχοντα την άδεια χρήσης. Το κατάστημα Book and Art, δεν παρέχει εγγύηση ούτε εγγυάται προστασία για καταλληλότητα πωλούμενου προϊόντος για οποιονδήποτε συγκεκριμένο σκοπό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
X